Przystawki

Sycylijskie ‘antipasti’ są ważną częścią regionalnej kuchni. Te serwowane na pobudzenie apetytu dania są tak bogate w smaku i treści, że często same mogą być daniami głównymi. Potrawy wykorzystują gamę lokalnych warzyw dla podkreślenia smaku głównych składników.

Dania Główne

Otoczona przez morze Sycylia obfituje w słynne ‘frutti di mare’, dlatego na stołach królują świeże krewetki, małże, a zwłaszcza ryby. A jeśli nie owoce morza, to na talerzach pojawiają się niezywkle aromatyczne mięsa, co jest pozostałością wpływów różnych kultur, w tym francuskiej, greckiej czy arabskiej.

Desery

Ślady arabskiej kuchni można poczuć w sycylijskich deserach, które cechują się wyrafinowanym smakiem. Słodkie przysmaki są często smażone, a bogactwo owoców podkreśla ich wyjątkowość. Dopełnieniem zmysłowości smakowej sycylijskich deserów są dodatki mleka, miodu i bakalii.

Jak do nas dojechać