TAGLIATELLE SPINACCI
Tagliatelle Spinacci – Kremowe Szaleństwo z Gorgonzolą i Szpinakiem
Tagliatelle Spinacci to danie dla miłośników kremowej konsystencji i intensywnego, serowego aromatu. To połączenie klasyki włoskiego makaronu z delikatnym szpinakiem i wyrazistą Gorgonzolą, a na życzenie – wzbogacone o soczystego kurczaka.
Składniki:
tagliatelle – świeży, wstążkowy makaron, idealnie wchłaniający sos,
świeży szpinak – lekko zblanszowany, dodaje zielonego akcentu i świeżości,
Gorgonzola – pleśniowy, kremowy ser o charakterystycznym smaku, który nadaje sosowi głębi i intensywności,
śmietana – tworzy aksamitną bazę sosu, łagodząc pikantność sera,
czosnek i cebula – podsmażone, stanowią aromatyczny fundament dania,
kurczak (na życzenie) – delikatne kawałki kurczaka wprowadzają dodatkową strukturę i sytość, świetnie komponując się z kremowym sosem.
Charakterystyka dania:
Tagliatelle Spinacci to harmonijne połączenie zielonej świeżości szpinaku z intensywnością sera pleśniowego, otulone kremowym sosem i uzupełnione o mięsną opcję dla bardziej głodnych. Danie jest jednocześnie sycące i eleganckie – idealne na lunch lub wieczorną kolację przy lampce białego wina.